experience the exitement

 SAAS FEE SUMMER

Weissmies betyder bogstaveligt oversat "hvidmose" i schweizisk tysk dialekt med henvisning til den dramatiske dækning af den imponerende gletscher, der klamrer sig til toppen. Efter kabelbanen tur til Hohsaas på 3100 meter fører stigningen os under det ispansrede nordvestlige område med sine tårnhøje seracer og passerer gennem et gletcher wonderland, før vi bevæger os op til den endelige højderyg til 4017 meter over havets overflade. Din indsats vil blive belønnet med en betagende udsigt, der spænder fra toppen af Berner Oberland til Monte Rosa og hele vejen til Bernina Massivet i den østlige del af Schweiz.

Skjult 1850 meter højt oppe i de schweiziske alper ligger Saas Fee. Med 300 solskinsdage om året er der en fantastisk variation af sommeraktiviteter. Oplev Saas dalens 18 majestætiske alpetoppe i et fortryllende sommerpanorama. Samtidig kan området prale med de højeste bjergtoppe i Europa. Lad os tage dig med på et eventyr du aldrig glemmer… 

Experience the Excitement

experience the exitement

Nedtur i alperne

fra 3200 meter...!

Er du mountainbiker kan du opleve

den vildeste “nedtur” fra 3200 meter til 1600 meter i et forrygende tærræn på singletracks. Eller du kan opleve de smukke omgivelser sammen med en utrolig bred vifte af stier i det unikke højalpine område. Udforsk de gamle handelsruter og grænseoverskridende smugler stier i midten af ​​Alperne.

Hvad med at nyde en dags assisteret mountainbiking kombineret med et par tips til dig og børnene? Eller køre nogle eventyrlige spor med dine venner?

Det hele er op til dig....!


experience the exitement

På toppen af Lagginhorn

“Står på en alpetop, kigger på det sneer, nu er jeg endeligt kommet helt herop, hva` fa`en gør jeg engenlig her!”

Hvem husker ikke Shu-bi-dua`s iørefaldende sang fra 80érne?

Spørgsmålet kunne man lidt ironisk godt stille sig selv, efter man udmattende og svedig efter mange timers hård og intens klatring endelig står på toppen af et af de mange 4000 meter bjerge, der omkranser Saas dalen i Schweiz.

Der er mange vinkler på spørgsmålet om, hvorfor det er så stor en oplevelse at stå på toppen

af en højt bjerg. Da George Mallory, en britisk bjergbestiger, i 1924 blev spurgt om det samme, da han som leder af en den første britisk Mount Everest klatreekspedition, svarere han: fordi det ligger der!

 

Jeg vil kort og godt beskrive det som magi, selv om det er svært at beskrive med ord! Lyden af stilhed og det uendelig rum over himlen.

Et show af lys og farver der fortryller. Bjerge i grænseløs fascination. Eller helt enkelt måske bare: fantastisk!


Så hører du til gruppen af seniorer, der er blevet lidt træt af gastronomiske kulturrejser og orientalske badeferier, er

her inspiration til nye eventyr.


Går du rundt med en skjult bjerbestigerdrøm i maven, som du aldrig har fået udlevet, så er her nogle bud på en i den grad anderledes ferieform!


Mod toppen

I september måned var jeg på vej mod toppen af endnu en 4000 meter top. Denne gang gjaldt det 4010 meter høje Lagginhorn, der er beskrevet som et forholdvis enkelt og let bjerg at bestige men også farligt. Flere har mistet livet på dette bjerg, så det var, som sædvanligt, med stor ydmyghed, at jeg gav mig i kast med det her bjerg. 

De foregående 2 dage var gået med at vænne sig til højden. Jeg havde gået noget dagsture op til omkring 3000 meter, for på den måde at være optimalt akklimatiseret.

 

Min Iphone vækkede mig kl 06:00, hvor jeg efter et bad gjorde mig klar til dagens klatring. Hotel Tenne småsummede denne tidlige morgen allerede af folk ved morgenmaden.

 

Udlev dine vildeste drømme

experience the exitement

DETALJER LAGGINHORN


-   Højde 4010 meter

-   4 timer opad, opad, opad.....

-   3 timer nedad....

-   Sværhedsgrad er moderat

-   Klippeklatring, scrambling

-   Juni, Juli, August og September

-   Start Saas Grund til Hohsaas 

Saas Fee er ikke bare en kendt destination for bjergbestigere og skiløb i vintermånederne, men også benyttet som træningscenter af mange af verdenselitens landholdsskiløbere som fortræning for den alpine World Cup, som starter op i november. 

Livlig aktivitet

Sådan en morgen er Dorfstrasse en myldrende livlig gade med alpinskiløbere fra flere europæiske landshold på vej med ski og støvler til Metro Express Alpin, som transporteret dem op på slalom- og downhillpisterne på Allalinhorn.

Efter morgenmaden pakkede jeg det sidste grej i min rygsæk og begav mig til Postbussen, som skal transportere mig ned til Saas Grund. Jeg havde aftalt at mødes med min bjergfører Marc senest 20 min over 07:00. Efter ca 15 min er bussen i Saas Grund og holder ved kabelbanen, som skal bringe os op til Hohsaas, hvor klatringen skal begynde.

Der er en livlig aktivitet af flere andre bjergbestigere, hvor flere skal på samme bjerg. Der er også en gruppe, som skal på toppen af  det 4017 meter høje Weissmiss, et nabobjerg til Lagginhorn.

Weismies blev jeg frarådet at gå i lag med i år, da den varme sommer var årsag til risico for mange gletcherspalter. I sted blev det så Lagginhorn.

Efter et “Gute Morge mit einand” blev jeg udstyret med mit klatreudstyr, pakkede det ned i min rygsæk, og sammen med Marc gik vi om bord i kabineliften til Hohsaas.

Efter ca 15 minutter med kabelbanen ser man det store bjergmassiv rejse sig foran sig. På højre side ser man den hvide iskalot på Weismies og på venstre side det frygtingydende Lagginhorn, som er udset til dagens mål.

Vi står af kabineliften, og det er tid til at få iført klatregrejet.

Efter en kontrol af min bjergfører, bevæger vi os afsted.

Jeg har den her morgen ikke fantasi til at forestille mig, at denne her klatretur vil blive noget af det vildeste, hårdeste og mest grænseoverskridende, jeg nogensinde har prøvet.

 

Opad, opad…

Vi bevæger os i starten af klatreturen ud på randen af gletcherspalter iført crampons og stave, i en blanding af hårdpakket is og sne. Det første stykke, er ikke så krævende, men snart står vi ved foden af det voldsomme bjergmassiv,

der rejser sig majestætisk foran os.

 

Vi bevæger os opad og det er hårdt! Stigninger på 40-50

grader stiller store krav. Vi går på kanten af dybe afgrunde og klippefremspring, hvor jeg tænker ikke bare lidt, men meget

over det, jeg har gang i! Falder man ned her, er det i den grad bare slut…!

Ikke to skridt er ens, og der skal udvises stor forsigtighed,

hvor man træder. Vi går på ultra smalle klippehylder med klippefremspring, som kun vanskeligt forceres. Her er flere hundrede meter ned! Det brutale terræn varierer voldsomt,

og det stiller store krav til fysikken! Heldigvis er jeg jo godt forankret i Marc, som forhåbentligt bringer mig sikkert til toppen. Marc er født og opvoksen I Saas Fee, og har arvet sin fars bjerførergen. Ham er jeg helt tryg ved.


 

Endelig på toppen

Efter mere end 4 timers hård og intensiv klatring opad, opad

og atter opad i det ekstremt udfordrende klippeterræn, står vi endelig på toppen af det 4010 meter

høje Lagginhorn. Det er et betagende syn, der møder os.

Det er svær at beskrive med ord. Jeg er overvældet og glad.

Du har gjort det igen. Nået toppen af en 4000 meter.

“Gratulation, super!” udbryder min bjergfører Marc, da vi endelig står på toppen. Der er en enestående udsigt heroppe fra i det klare vejr, som vi er heldige at have i dag.

Vi står og nyder stilheden og det betagende syn horisonten rundt, og betragter de mange 4000 meter bjerge som

omkranser os, mens andre klatrere stønnende ankommer.

Vi snakker lidt om de andre bjerge, vi har foran os.

“ Die italiener kochen spagetti heute! siger min bjergfører,

som en kommentar til alle skyerne, der ligger ned mod Italien…

Udfordrende nedtur

“Wir müssen sofort weiter”, siger Marc efter indtagelse af

vand og energibarer, og vi gør klar til nedstigningen.

Jeg bliver her vidne til en næsten ligeså hård nedtur, hvor ens koncentration og fysik virkelig kommer på prøve. Hvert eneste skridt skal nøje planlægges, for ikke at skride eller falde på det ufremkommelige underlag af klippefragmenter, som varierer

fra kæmpe klippeblokke til småsten og klippeflader, der ligger spredt på vor vej.

Ind imellem kommer der også mindre stenskred udløst at

andre bjergbestigere, der er oven over os. Heldigvis har vi

hjelm på og er opmærksomme på eventuelle farer. Hvis

opturen er hård og udfordrende, er nedturen det bestemt også!

 

Selv om det går nedad, er det enorm krævende. Selv om jeg

ikke vil erkende det, kan jeg godt mærke, at jeg er ved at være mør. De  mere end 4 timers opstigning har taget hårdt på min fysik, og jeg må virkelig stramme mig voldsomt an og have

focus og alle sanser skærpede til det sidste stykke af nedturen.

 

Efter endnu 4 timers anstrengende nedklatring er vi endelig

ved foden af bjerget og kan begive os det sidste stykke hen

over gletcherplateauet og tilbage til Hohsaas.

 

Jeg er drivvåd, men med en rigtig god følelse i kroppen, da vi sætter os på en bænk, inden vi tager kabineiften ned.

 

Jeg er brugt

En fantastisk fornemmelse og helt nede efter en af de vildeste og hårdeste fysiske oplevelser, jeg lige kan komme i tanke om.

Mine halvmarathonløb, og mange Birkebeinerritt gennem årene er det rene vand ved siden af dagens oplevelse!

Jeg er virkelig dødtæt, da jeg sidder på Hotel Alpha`s terrasse

i Saas Grund, og får mig en velfortjent øl. Jeg er bare så brugt,

så brugt….!

Uf wieder luege

Om alt går vel er næste sæsons mål det 4545 meter høje bjerg Dom, som er det højeste bjerg i Schweiz på schweizsisk grund og det tredjestørste I Alperne.

Her skal overvindes mere en 3100 højdemeter fra start til toppen.

Prøv Via Ferrata fra Saas Fee til Saas Grund
Weissmiess er en kæmpe oplevelse
Udlev dine vildeste drømme

Saas Fee er bare ren oplevelse

Prøv Via Ferrata fra

Saas Fee til Saas Grund


Weissmiess er en

kæmpe oplevelse


experience the exitement